2 Ağustos 2012 Perşembe

VİŞNE REÇELİ

 
    Vişne reçeli bizim evin favori reçelidir, benim de en sevdiğim reçeldir. Çekirdeklerini ayıklamak biraz zahmetli olsa da, aldığınız karşılığa değiyor. Tek başına bu kadar ekşi olan bir meyve, şekerle buluşunca harika bir lezzet çıkıyor ortaya.
      Bu reçelin en güzel hali, güneşte bekletilerek yapılanı aslında. Bir taşım kaynatılan reçeli, geniş tepsiye döküp, üstüne tülbent örterek bir-iki gün güneşte bekletirseniz, elde ettiğiniz reçel çok daha kokulu ve lezzetli oluyor.

     * "Reçel yapmanın püf noktaları" adlı yazımda; "reçelin kıvamına nasıl bakılır?", "iyi reçel yapmak için dikkat edilecek noktalar nelerdir?" gibi konuları ayrıntısı ile yazdığım için tarifi kısaca veriyorum. Eğer ilk defa reçel yapacaksanız yazıyı okumanızı öneririm.

     * Reçelinizi uzun süre saklamak isterseniz, sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bir gece bekletin. (Kapaklar daha önce hiç kullanılmamış olmalı. Soğuyan reçel kavanozlarını serin ve karanlık bir dolaba kaldırın. Tüketmek için açtığınız kavanozu buzdolabında saklayın.

     *Çilek, vişne gibi sulu meyvelerin reçeli sulu olur. Kıvamını koyulaştırmanın ve güzel bir renk almasının en güzel yolu  güneşte bekletmektir. (Geniş bir tepsiye döküp üzerini tülbentle örterek)
   
     VİŞNE REÇELİ

     1 kg vişne
     1,5 kg toz şeker
     1 çay kaşığı tereyağı (köpüklenmemesi için)
     1 küçük parça limon tuzu

     1- Vişneleri yıkayıp süzgüye alın. Süzülen vişnelerin çekirdeklerini çıkarın.

     2-Bir sıra vişne, bir sıra şeker şeklinde tencereye yerleştirin, bir gece bekletin.

     3- Tencereyi ocağa alın, tereyağını ekleyin. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.

     4- Limon tuzunu ekleyip bir-iki dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.



Hiç yorum yok: