8 Şubat 2014 Cumartesi

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI


   

     Karamelli etimek tatlısı; yıllardır zaman zaman yaptığım ve her yaptığımda bir kez daha sevdiğim bir tatlı. Hem şerbetli tatlı sevenlerin, hem sütlü tatlı sevenlerin damak tadına hitap ettiği için, hemen herkes tarafından beğeniliyor. 
     Tatlıyı yapmak son derece kolay. Ancak minik bir püf noktası var ki, dikkat edilmediği takdirde sonuç çok başarılı olamayabiliyor. Bu da; şekeri karamelize ederken yakmamak. Yanan şeker acılaştığı için, karamelize işlemi kısık ateşte yapılmalı. Şeker hafif sararıp bal rengini alır almaz suyu eklenmeli.
     Dilerseniz muhallebiye; vanilya veya damla sakızı ekleyebilirsiniz. Servis esnasında üzerine; dövülmüş ceviz, fındık, badem, antep fıstığı serpebilirsiniz. Bunlar benim ilk aklıma geliveren öneriler. Siz damak tadınıza göre istediğiniz eklemeleri yapabilirsiniz.


     KARAMELLİ EKMEK TATLISI

     1 paket tuzsuz etimek
     2,5 su bardağı toz şeker
     2,5 su bardağı su

     MUHALLEBİ İÇİN

     1 kg süt
     4 çorba kaşığı toz şeker
     4 çorba kaşığı un
     2 çorba kaşığı tuzsuz tereyağ

     1- Şekeri tencereye alın ve hiç su koymadan, kısık ateşte ara ara karıştırarak eritin.

     2- Şeker eriyip hafifçe sararıp bal rengi olunca, suyu dikkatlice dökün.(Dikkat edin sıçrıyor!)

     3- Bir taşım kaynatın, karamel eridiğinde altını kapatın.

     4- Hazırladığınız karamelli şerbeti, tepsiye dizdiğiniz etimeklerin üzerine dökün.

     5- Muhallebi için süt, un ve şekeri tencereye alın. Göz göz olana kadar karıştırarak pişirin.

     6- Tencereyi ocaktan alın, içine tereyağı ilave edin. Mikser ile beş dakika çırpın.

     7- Muhallebiyi, etimeklerin üzerine dökün. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına alın.

     8- Üzerine dövülmüş fındık, ceviz vs. serperek soğuk servis yapın.


    Etimekleri tepsiye dizin.



    Hazırladığınız karamelli şerbeti, tepsiye dizdiğiniz etimeklerin üzerine dökün.


   

   Muhallebiyi, etimeklerin üzerine dökün.




    Üzerine dövülmüş fındık, ceviz vs. serperek soğuk servis yapın.


Hiç yorum yok: