30 Haziran 2012 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI SEMİZOTU YEMEĞİ




     Ege zeytinyağlı lezzetleri ve otlarıyla ünlüdür. Özellikle kış ve bahar aylarında pazarlar görülmeye değer. Her köşesinden yeşilin ayrı tonu fışkırır, hangi otu alacağınızı şaşırırsınız. Ya da benim gibi hepsinden alır ve sonra evde ot yıkarken kendi kendinize söylenirsiniz :))
   Mevsim yaza dönüp tarlalar sararmaya başladı mı otlar da birer birer eksilmeye başlar tezgahlardan. Diğerleri veda ederken semizotu çıkar sahneye. Bahsettiğim tarımı yapılan semizotu değil, yabani semizotu. Tarla sahiplerinin yaka silktiği, yol kenarlarında, saksılarda bulduğu bir avuç toprakta yaşayan kırmızı köklü küçük yapraklı semizotu. Bazı yörelerde pirpirim otu diye de bilinen bu hafif ekşimsi lezzet bizim evde pek bir sevilir.
      Bu gün pirinçli semizotu tarifi veriyorum ama bulgur da çok yakışıyor bu yemeğe. Bulgurlu semizotu tam bir diyet yemeği oluyor.

     ZEYTİNYAĞLI SEMİZOTU YEMEĞİ

     1 demet semizotu
     1 orta boy soğan
     1-2 diş sarımsak
     1-2 domates 
     2 çorba kaşığı pirinç veya pilavlık bulgur
     zeytinyağı
     bi tutam tuz

     1-Semizotunu ayıklayıp yıkayın. Süzgüye alıp fazla suyunu süzdürün.

     2-Geniş bir tencereye ince kıyılmış soğanı, sarımsakları koyup üzerine semizotunu ilave edin.

     3-Soyulup küçük küçük doğranmış ya da rendelenmiş domatesleri, zeytinyağı ve tuzu ekleyin.

     4-En üste pirinç ya da bulgur serpin, kısık ateşte semizotunun sapları yumuşayana kadar pişirin.


Hiç yorum yok: