17 Temmuz 2012 Salı

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ


     Mürdüm eriğini bilirsiniz, bu dışı puslu eriği taze taze yemeye bayılırım. Mevsiminde, hemen her pazara çıktığımda alırım. Ama bundan üç-dört sene önceye kadar, hiç reçelini yapmamıştım. Pazardan aldığım erikler, taş gibi sert ve ekşi çıkınca ilk kez reçel yaptım. O gün bu gündür, vazgeçemediğimiz lezzetler arasına girdi; mürdüm eriği reçeli. Ve ne zaman erik reçeli yapmak istesem, pazarın en ham, en sert eriklerini alıyorum. Pazarcılar sattıkları eriklerin yumuşacık  lezzetli ve sulu olduğunu söylediklerinde, ben önlerinden geçip gidiyorum ve hayret dolu bakışlara hedef oluyorum. Çünkü erikler olgun olursa, reçel istediğim kıvamda olmuyor. Yani bu reçeli yapmak istiyorsanız, pazarın en ham eriğini bulmalısınız.
     İkinci önemli nokta da; erikleri doğrayıp, şekere yatırdıktan sonra biraz uzun bekletmek. Erikler iyice sulanıp sertleşene kadar, gerekirse bir gün  şekerle bekletmelisiniz. (Mümkünse, tencereyi dolapta bekletin.)

     * Eğer çevrenizde "ıtır" adı verilen bitkiden varsa; reçel pişerken içine bir dal ıtır atıp, piştikten sonra alırsanız tıpkı gül reçeli gibi çok hoş kokulu bir reçel elde ediyorsunuz. 

     * "Reçel yapmanın püf noktaları" adlı yazımda; "reçelin kıvamına nasıl bakılır?", "iyi reçel yapmak için dikkat edilecek noktalar nelerdir?" gibi konuları ayrıntısı ile yazdığım için tarifi kısaca veriyorum. Eğer ilk defa reçel yapacaksanız yazıyı okumanızı öneririm.

     * Reçelinizi kışa saklamak isterseniz, sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bir gece bekletin. (Kapaklar daha önce hiç kullanılmamış olmalı. Soğuyan reçel kavanozlarını serin ve karanlık bir dolaba kaldırın. Tüketmek için açtığınız kavanozu buzdolabında saklayın.
     
  
     MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

     1 kg mürdüm eriği
     1 kg toz şeker
     1 çay kaşığı tereyağı
     1 küçük parça limon tuzu veya 1 kaşık limon suyu

     1- Erikleri  yıkayıp kurutun.

     2- Çekirdeklerini çıkarıp, dilimleyin. (Ben kabuğun ile birlikte yapıyorum.)

     3- Bir sıra erik, bir sıra şeker şeklinde tencereye dizin ve bir gece buzdolabında bekletin.

     4- Tencereyi dolaptan alıp oda sıcaklığına gelsin, bir çay kaşığı tereyağı ilave edip orta ateşe alın.

     5- Reçel kıvamını alınca limon tuzu veya limon suyu ekleyin ve kavanozlara doldurun.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

reçel çok güzel tam benim aradığım tarif, yalnız size sormak istediğim burada sanki eriklerin kabukları soyulmuş gibi , yoksa rengi böyle olmaz.cevap verebilirseniz bende hemen o şekilde yapmak istiyorum. teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Benim kullandığım erikler çok sert olduğu için kabuğunu soymadım. Eğer erikleriniz yumuşaksa soymanızı tavsiye ederim.