11 Ağustos 2012 Cumartesi

SUSAM EZMESİ ( SUSAM SÜRTMESİ )

     Siz hiç "Sürtme taşı" diye bir şey duydunuz mu bilmem, ama ben gördüm. Anneannemin mutfağının baş köşesinde dururdu ve susam ezmek için kullanılırdı. Taşın cinsini bilmiyorum ama üstü pürüzlü, büyük ve siyahtı. Aynı taştan küçük bir parçası daha vardı.
     Anneannem kendi yetiştirdiği, yıkayıp kuruttuğu susamdan bir tavaya koyar ve başlardı kavurmaya. Kavrulan susamları taşın üzerine koyar, küçük taşı iki elle kavrar ve susamları iki taşın arasında ağır ağır ezerdi. Ben de yanında oturup, büyük bir hayranlıkla anneannemi izlerdim. Bizim oralarda buna; susam sürtmek denirdi. (Bizim oralar: Denizli'nin Bekilli ilçesi :))
     Susamlar ezildikçe, mutfağı müthiş bir koku kaplardı. Sürtme taşının üzerinde biriken ezme, kaşık kaşık bir tabağa alınır ve yine anneannemin bağlarından kendi elleriyle yaptığı pekmezle karıştırılırdı. Susam ezmesi ve pekmez karışımı, ekmeğin üzerine bolca sürülerek yenirdi. Ya da, evde açılan katmerin içine konur ve tatlı olarak ikram edilirdi bayramda gelen misafirlere. Katmerlerin bol susam ezmeli kısımları koyu kahverengi olurdu. Ben gizlice gider ve sadece o kahverengi kısımlarını yer, kenarlarını bırakırdım:))
     Kendim ve çocuklarım adına çok mutluyum ki, bu güzel lezzet hala bizim kahvaltılarımızı süslüyor. Bekilli'de hala susam ezmesi yapılıyor. Susam sürtme taşında sürtülmüyor artık, bu işi makinalar devraldı. Allah'tan devraldı, yoksa kim rahmetli anneannem gibi sabırla bir avuç susam ezmesi için  uğraşırdı. Bu lezzet de, bir çokları gibi yitip giderdi.
     Benim bu tutkumu bilen yakınlarım, bu lezzeti bıkmadan usanmadan bize taşımaya devam ediyorlar. Biz de bıkmadan usanmadan yemeye devam ediyoruz.
     Size bu lezzeti nasıl tattırabilirim diye değişik denemeler yaptım. Benim blenderım susamı yeteri kadar ezemedi. Susamı yağı çıkıncaya kadar ezebilecek bir mutfak robotunuz varsa, elde ettiğiniz püreyi pekmezle karıştırın. Bir dilim ekmeğin üzerine sürün ve ne demek istediğimi anlayın:))

2 yorum:

MEHMET DİNARLİ dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız elinize sağlık. Evet uşak denizli afyon bölgesine has bana görede çok özel lezzettir. Susam ve Haşhaş sürtmesi.

Unknown dedi ki...

Bi tutama hoş geldiniz,
gerçekten çok sevdiğim bir lezzettir susam ve haşhaş sürtmesi.Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.