Kuru börülce yemeği, kış aylarında severek tükettiğimiz bir yemektir. Yanında bol yeşil salata ile hem besin değeri oldukça yüksek, hem de çok lezzetlidir. Bizim evde pişen şekli, zeytinyağlı kuru fasulye gibidir.
Börülcenin tam orta kısmında siyah rengi olan bir cinsi vardır. Bazı yörelerde bu cins "karnı kara" olarak isimlendirilir. Karnı kara olan börülce piştiği suya rengini saldığı için, pişme suyu hafifçe kararır. Beyaz börülce ise tıpkı minik kuru fasulye gibidir. Her iki cinsle de kuru fasulye ile yapılan tüm yemek çeşitleri yapılabilir.
* Minik küpler halinde doğradığınız bir havucu soğanla birlikte kavurup ekleyebilirsiniz.
* Arzu ederseniz; bir patatesi küp doğrayıp havuçla birlikte yemeğe ilave edebilirsiniz.
* Domates mevsiminde, salça yerine iki adet domates kullanabilirsiniz.
* Kapya biberini küp doğrayıp ilave ettiğinizde, renk ve görünümü çok hoş oluyor.
1 su bardağı kuru börülce
1 adet soğan
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
bi tutam tuz
1- Börülceyi ayıklayıp yıkayın. Ilık su ile ıslatarak bir-iki saat bekletin.
2- Beklemeye zamanınız yoksa, üstünü basacak kadar su ile 15 dakika ön haşlama yapın.
3- Tencereye küçük doğranmış soğanı ve yağı alarak orta ateşte hafifçe kavurun.
4- Salçayı ve haşlanmış börülceleri tencereye alın.
5- Üzerine 4-5 bardak suyu ve tuzu koyun.
6- Orta ateşte börülceler yumuşayana kadar pişirin. (Ara ara suyunu kontrol edin, azaldıysa sıcak su ekleyin.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder