Baharın nazlı meyvesi çilek, yavaş yavaş aramızdan ayrılıyor ve yerini yeni lezzetlere bırakıyor. Bana göre çileğin en güzel hali taze olarak tüketileni. Bu harika lezzetin ne kokusu, ne de dokusu reçele yansımıyor maalesef. Ama çocuklarım ve misafirlerim için az miktarda reçel yapıyorum.
Bu kez, reçel yaptığım çilekler, sevgili komşularım tarafından Dikili'den getirildi. Dalından yeni kopmuştu ve tazecikti. İyi reçel yapmanın en önemli kuralı, meyvelerin taze, çürüksüz, iyi seçilmiş olmasıdır. Tabii ki, reçel de çok güzel oldu.
* "Reçel yapmanın püf noktaları" adlı yazımda; "reçelin kıvamına nasıl bakılır?", "iyi reçel yapmak için dikkat edilecek noktalar nelerdir?" gibi konuları ayrıntısı ile yazdığım için tarifi kısaca veriyorum. Eğer ilk defa reçel yapacaksanız yazıyı okumanızı öneririm.
* Reçelinizi kışa saklamak isterseniz, sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bir gece bekletin. (Kapaklar daha önce hiç kullanılmamış olmalı. Soğuyan reçel kavanozlarını serin ve karanlık bir dolaba kaldırın. Tüketmek için açtığınız kavanozu buzdolabında saklayın.
*Çilek, vişne gibi sulu meyvelerin reçeli sulu olur. Kıvamını koyulaştırmanın ve güzel bir renk almasının en güzel yolu güneşte bekletmektir. (Geniş bir tepsiye döküp üzerini tülbentle örterek)
1 kilo çilek
1 kilo şeker
1 parça limon tuzu ya da limon suyu
1 parça tereyağı
1- Çilekleri yıkayıp süzdürün. Çok iri olanları ikiye bölebilirsiniz.
2-Üzerine şekeri serpin, çilekler sulanıncaya kadar bekletin.
3- Tencereyi ateşe koyun, içine küçük bir parça tereyağı atın ve orta ateşte kaynatın.
4- Reçel kıvamını alınca, içine bir parça limon tuzu veya limon suyu atın.
5- Bir-iki dakika daha kaynatıp kavanozlara doldurun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder