2 Haziran 2012 Cumartesi

KARADUT ŞURUBU

    
     DUT AĞACI VE MUTLULUK

    Çocukluğumda yaz tatili demek, herkesin memleketine gitmesiydi. Biz de okullar kapanır kapanmaz, anneannemlerin ve babaannemlerin yaşadığı ilçeye giderdik. İkisi komşuydu ve ikisinin de bahçe duvarının dibinde dut ağaçları vardı. Anneannemlerin ağacı iri açık mor renkli, babaannemlerin iki ağacından biri beyaz, öteki kara duttu. Önce duvarın üzerine, oradan ağaca çıkıp yerdik dutları. Annemler de bu lezzeti kışa saklamak için, karadut reçeli ve şurubu yaparlardı. 
     Her dut mevsimi geldiğinde pazardan dut alsam bile, o tadı asla alamam. Yolculuk yaparken, bir dut ağacı görsem eşime durması için adeta yalvarırdım. Dut mevsiminde dalından bir kaç tane dut  yersem inanılmaz mutlu olurdum, ta ki dört yaz önceye kadar. Dört yıl önce  Urla'da bir yazlık satın alana kadar. Sitenin bahçesinde bilin bakalım ne ağacı vardı, tabii ki dut ağacı. Tıpkı anneannemlerin  bahçesindeki dut ağacı gibi iri iri dutlar veren bir ağaç. Ve arka komşumun bahçesinde de minik bir karadut ağacı.  Dut ağaçlarını gördüğümdeki mutluluğumu anlatamam.  :))))
     İşte şimdi tam karadut şurubu, karadut reçeli yapmanın tam zamanı. Eğer sizin de yakınınızda karadut ağacı varsa, ya da pazarda bulabiliyorsanız bu lezzeti saklama yolu reçel ya da şurup yapmak. "Karadut şurubu nasıl yapılır?"  diyorsanız işte tarifi.

     KARADUT ŞURUBU
 
     1 kilo karadut
     2 kilo şeker
     bir parça limon tuzu

     1- Dutları şekere yatırıp bir gece bekletin.

     2- Ağır ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatın, köpüğünü alın.

     3- Limon tuzunu atıp bir taşım daha kaynatın. Ağzı kapalı olarak soğutun.

     4- Süzün, şişelere koyup serin bir yerde saklayın.

     5- İkram sırasında bardağa 1/3 oranında karadut şurubu koyun, üstüne su ekleyip karıştırın.


Hiç yorum yok: