16 Haziran 2012 Cumartesi

TARÇINLI BARBUNYA

    
  
     Barbunyanın tazesi, yaz aylarında sofraların vazgeçilmezi, Yanında pilav ve salatayla güzel bir ana yemek ya da etin yanında sunulan bir zeytinyağlı tabağı olarak.
     Bizim evde de sevilirdi sevilmesine ama süperstar da değildi. Ta ki, iki-üç yıl önce İstanbul'da gittiğimiz bir mekanda tarçınlı barbunya pilakiyi tadana kadar. Eve döner dönmez ilk işim tarçınlı barbunyayı denemek oldu. Ufacık bir dokunuş bir yemeğin lezzetini bu kadar mı yükseğe taşır, inanılmaz. İşte o gün bu gündür, barbunya bizim sofraların starlarından biri oldu. (Özellikle de oğlumun.)
    Dün pazarda görünce dayanamayıp aldım ve bu gün hemen pişirip fotoğrafladım. Eğer hala bu tadı keşfetmediyseniz, hemen denemenizi tavsiye ederim. Yok benim damak tadıma uymaz diyorsanız tarçın koymadan uygulayın tarifi.

     
     TARÇINLI BARBUNYA

     1 kg barbunya
     1 kuru soğan
     2-3 domates
     4 çorba kaşığı zeytinyağı
     1 kesme şeker
     1 tarçın çubuğu veya 1 çay kaşığı toz tarçın
     1,5 su bardağı su
     bi tutam tuz

     1- Barbunyaları ayıklayıp yıkayın. Soğanı soyup yemeklik doğrayın. Domatesleri rendeleyin.

     2- Barbunyaları, soğanı, rendelenmiş domatesi tencereye alın.

     3- Zeytinyağı, tuzu, şekeri, çubuk tarçını ve suyu ilave edin.

     4- Kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirin. Tarçın çubuğunu alıp tenceresinde soğumaya bırakın.

     5- Servis tabağına alın, kıyılmış maydanoz serpin ve servis yapın.






Hiç yorum yok: