26 Haziran 2012 Salı

ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA (NAZARKÖY)



   
      Komşularım Çiğdem ve Ayşe Hanım ve küçük Pelo'muzla yolumuz İzmir-Kemalpaşa'ya düştü. Beni davet ettiklerinde gidip gitmemekte tereddüt ettim önce ama iyi ki gitmişim. Hayat bazen sürprizler hazırlar bize, mutluluk veren şaşırtan. Bizim de şansımıza nazar boncuklu bir köy çıktı.
     Kemalpaşa ilçesinin küçük bir köyü varmış, eski adıyla Kurudere yeni adıyla Nazarköy. Çok şirin,yemyeşil, minicik bir köy. Nazarköy'de kristal boncuk yapan altı atölye var.Eskiden yirmi beş olan sayı gittikçe azalmış.
     Sıcak mı sıcak bir yaz gününde ateşin karşısında her gün sekiz saat çalışarak nazar boncuğu yapıyor ustaları. Kış aylarında soğukta işlerinin daha da zor olduğunu söylüyor ve ellerindeki çatlak izlerini gösteriyorlar. Sadece toptancılara mal vermeye devam ederlerse köyde bu işin sonunun geleceğinden ve seslerini duyuramamaktan yakınıyorlar.
     "Orda bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür. "Yolunuz düşerse (ya da düşürün lütfen) bu şirin köye uğrayıp güzel boncuklardan alın. Alın ki bu el sanatımız da bir çokları gibi yitip gitmesin.



Hiç yorum yok: