2 Haziran 2012 Cumartesi

KEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI



     Kek yapmak aslında kolaydır ama dikkat edilecek bazı püf noktaları vardır. İşte püf noktaları:

     *Kekinizde kullanacağınız yumurta, süt gibi malzemeleri dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında kullanırsanız kekiniz daha güzel kabarır.

     *Unu kabartma tozu ile birlikte elerseniz kekinizin daha iyi  kabarmasını sağlamış olursunuz.

     *Şekerle yumurtayı ezilmiş yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırparsanız iyi  kabarmış bir kek elde edersiniz.

     *Ununu ilave ettikten sonra çok fazla karıştırmayın, hamur sulanır ve çöker.

     *İçine kuru üzüm, ceviz vs. koyacaksanız bunları keke ilave etmeden önce bir iki kaşık un ile karıştırın.

     *Kek hamurunuzu yağlanmış, unlanmış bir kalıba dökerseniz çıkarmanız kolay olur. (Pişirme kağıdı serilmiş kalıba da dökebilirsiniz)

     *Fırının önceden ısıtılmış olması gerekir, kek yapmaya başlarken fırınınızı çalıştırın.

     *Hamuru kalıba döker dökmez bekletmeden fırına koyun.

     *Pişirme sırasında fırın kapağının sık sık açılması kekin çökmesine neden olur.

     *Kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için bir kürdan ya da bıçak hamurun ortasına doğru batırılır, bıçak ya da kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir.

     *Fırından çıkardığımız kek kalıbını ıslak bir mutfak bezinin üzerinde beş-on dakika beklettikten sonra bir ızgara üzerine ya da kağıt serilmiş bir tabağa ters çevirerek çıkarın.

     *Kekleri sıcakken kesmeyin,soğumasını bekleyin. Dayanabilirseniz :))

     * Her fırın farklı olabiliyor ben keklerimi 150-160 derecede 35-40 dakika pişiriyorum.

Hiç yorum yok: