Dört beş yıl önce Urla pazarından alıp denediğim, çok beğendiğim ve o gün bu gündür vazgeçemediğim deniz fasulyesinin mevsimi geldi. Deniz fasulyesi tıpkı deniz börülcesi gibi deniz suyunun yaladığı kıyılarda yetişiyor.
Deniz börülcesine göre ayıklaması daha kolay, tuzlu ve hafif ekşimsi bir tadı var. Bu nedenle sosu konmadan önce tadını kontrol etmekte yarar var. Suda haşlanıp zeytinyağı ve limon ilavesiyle salatası ya da yoğurtlu mezesi yapılıyor.
Haşlandıktan sonra hemen soğuk suya tutarsanız rengi daha yeşil oluyor. Bana göre haşlandıktan sonra soğuk suya tutulan ot ya da sebzeler kendine has kokusundan ve lezzetinden bir miktarını yitiriyor. Bu yüzden ben genellikle görüntüden bir miktar fedakarlık edip bu basamağı atlıyorum. Tercih size kalmış.
Haşlandıktan sonra hemen soğuk suya tutarsanız rengi daha yeşil oluyor. Bana göre haşlandıktan sonra soğuk suya tutulan ot ya da sebzeler kendine has kokusundan ve lezzetinden bir miktarını yitiriyor. Bu yüzden ben genellikle görüntüden bir miktar fedakarlık edip bu basamağı atlıyorum. Tercih size kalmış.
Eğer bulabiliyorsanız mevsimi geçmeden bu güzel salatayı deneyin.
1 demet deniz fasulyesi
1 diş sarımsak
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
yarım limon suyu
1- Deniz fasulyelerini en ucundan başlayıp elinizle kırarak ayıklayın. Sert kısma gelince bırakın.
2- Derin bir tencerede 2 litre suyu kaynatın.
3- Kaynayan suya fasulyeleri atıp haşlayın. ( Çok kısa sürede haşlanıyor)
4- Sarımsağı soyup ezin. Dövülmüş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağını bir kasede çırpın.3- Kaynayan suya fasulyeleri atıp haşlayın. ( Çok kısa sürede haşlanıyor)
5- Servis tabağına aldığınız deniz fasulyesinin üzerine sosu döküp servis yapın.
*(Genellikle tuz istemiyor. Tuzunu tadına bakarak ayarlayın.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder