29 Haziran 2012 Cuma

DOMATESLİ KÖZ PATLICAN SALATASI


     Bostan patlıcanının mevsimi geldi, köz kokulu patlıcan salatalarının da. Patlıcanı en güzel közleme şekli ya mangalda ya da direk ocak üzerinde közleme işlemini yapmaktır. Çünkü patlıcanlar harlı ateş üzerinde közlenmezse kısa zamanda kararıyor. Bu nedenle fırında yapılan közleme işlemi de genellikle başarısız oluyor. Pek çok restoranda yediğimiz patlıcanlı salata ve mezelerde bu köz kokusunu alamama nedenimiz ise patlıcanların derin yağda kabuğuyla birlikte kızartılıp soyulması. Rengi bembeyaz olsa da koku ve lezzeti eksik kalıyor.En çok yoğurtlu ezmesi yapılsa da domatesli  patlıcan salatasının yeri de bir başka bizim evde. Yapımı çok kolay olan bu salatayı denemek isterseniz işte tarifi. 

   * Patlıcan direk ocak üstünde közlerseniz; hem daha beyaz kalır, hem de köz kokulu olurlar.

    *Elektrikli cam ocaklarda da patlıcanlar çok güzel közleniyor.

    * Kırmızı biberleri ise önceden kızdırılmış 200-250 derece fırında közleyebilirsiniz.

   *Közlenen patlıcan ve biberlerinizi kolay soymak için; üstünü folyo ile kapatarak bir süre bekletin.


     KÖZ PATLICAN SALATASI

     2 tane bostan patlıcanı
     2 tane domates
     1 orta boy salatalık
     1-2 tane biber
     1 diş sarımsak
     1 soğan
     yarım limon veya  nar ekşisi
     zeytinyağı
     bi tutam maydanoz
     bi tutam tuz

     1- Patlıcanları közleyin bir tabağa alın ve üzerini alüminyum folyo ile örtüp on-on beş dakika kadar bekletin. (Kolay soymak için.)

     2- Soyduktan sonra küçük parçalara kesin. Kış için dondurmak isterseniz bu aşamada dondurucuya koyabilirsiniz.

     2-Sarımsağı ezin,domatesleri ve salatalığı soyup doğrayın. Biberleri közleyerek ya da çiğ olarak doğrayıp ilave edin.

     3-Zeytinyağı, nar ekşisi ya da limon suyunu ve tuzu ilave ederek tüm malzemeleri hafifçe karıştırın.

     4-Soğanı piyaz şeklinde doğrayın. Servis tabağına alınan salatanın üzerine doğranmış soğanları ve kıyılmış maydanozu serperek servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: